Hirdetés
jan.
17
Pálinka, mint hungarikum

Az Országos Téli Gazdaesték rendezvénynek immár harmadik alkalommal része a Pálinka Ünnep Kecelen, a T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola ésKollégiumban. A rendezvényt megelőzően országos pálinkaversenyen mérték össze a kereskedelmi-, a bér, valamint a magánfőzdék termékeiket.

pálinka, mint hungarikum

A benevezett, 181 pálinkaminta bírálatát Béli Géza jövedéki szakértő elnökletével mintegy hatvanfős szakmai és társadalmi zsűri végezte. 
Második alkalommal választották ki a Dél-alföldi Régió legjobb kajszibarack pálinkáját. Ebben az évben a megtisztelő címet a kiskőrösi Vinotrep Kft, valamint a Madarasi Pálinkaház megosztva nyerte el. A versenyen – melyre 79 kereskedelmi bérfőzdéből, 38 bérfőzdéből, valamint 64 magánfőzdéből adtak be mintát - öt arany-, 12 ezüst-, valamint 36 bronzminősítést adott ki a zsűri.
A Magyar Pálinka Lovagrend, és a T.G.-Pince Lovagrend felvonulásával kezdődő Pálinka Ünnep megnyitóján V. Németh Zsolt az FVM vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondott nyitóbeszédet. Az államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik a pálinka, mint hungarikum tradícióját életben tartották.
A megnyitón üdvözölte a megjelenteket Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is. Mint mondta, a pálinka főzése és értékesítése ismét egy lehetőség a mezőgazdasági termelők „többlábon állásához”. Font Sándor országgyűlési képviselő, a DARFT elnöke pedig a pálinka jelenéről tartott előadást, melyben végigkövette a Pálinkatörvény elfogadásának mérföldköveit.
 
pálinka kóstolás