Hirdetés
jan.
20
Beleszólhatnak a vidékiek a helyi fejlesztésekbe

Április végén, május elején írja ki az FVM az új, átalakított LEADER program pályázatait - olvashatjuk a minisztérium honlapján V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár nyilatkozatában. 

Mint azt az államtitkár nemrégiben egy sajtótájékoztatón elmondta, a pályázati nyomtatványok egyszerűsítésével és az elektronikus ügyintézés bevezetésével csökkentik a bürokráciát, lerövidítik, rugalmasabbá teszik és akár a felére is csökkenthetik a jelenlegi, sokszor 8-12 hónapos ügyintézést.

Valódi döntési lehetőséget is adnak a vidékiek kezébe annak érdekében, hogy a programban lehívott uniós támogatásokat valóban a helyi igényeknek megfelelően használják fel. 

A helyi közösségek a helyi stratégiákban fogalmazhatják meg a helyi fejlesztési igényeket, célokat, és azok elérési módjait. Az új pályázatok kiírása előtt a stratégiákat felülvizsgáljuk, hogy azok alapján a HACS-ok (helyi akciócsoportok) megfelelően tudják szétosztani a maradék és tartalékforrásokat. A jövőben az akciócsoportok egyesületi formában működnek majd, melyekhez szabadon, korlátozás nélkül lehet csatlakozni. 

Így a LEADER források elosztásáról nem egy szűk társadalmi elit dönt, hanem beleszólhat bármely vidéki szereplő, aki a helyi fejlesztésekben érintett lehet. Jelenleg a HACS-ok mintegy 20 százaléka nonprofit kft. vagy zrt., ezek a formák pedig nem biztosították a LEADER nyitottságát - mondta V. Németh Zsolt.