Hirdetés
márc.
30
Hömpölygő tömeg – elégedett kiállítók

 

Látogatói rekordot döntött az Agrár Expo
 
A tavalyinál is nagyobb látogatottságot könyvelhet el a hétvégén, Kiskőrösön megrendezett Duna-Tisza Közi Agrár Expo. Több mint nyolcezren voltak kíváncsiak a magyar élelmiszerek, hungarikumok népszerűsítését célul tűző rendezvényre. Folyamatosan hömpölygő közönség, elégedett kiállítók és kiváló hangulat jellemezte a régióban egyedülálló kezdeményezést.
Agrarexpo 2011Az expon résztvevő százötven hazai élelmiszertermelő többek között kiváló borokkal, pálinkákkal, sajttal, füstölt kolbásszal, sonkával, zöldségpástétommal, fűszerpaprikával, biotermékekkel, zöldségcsírával, mézzel, lekvárral, kaláccsal és gyümölcslevekkel kínálta a nagyközönséget. 
A szabadtéri kiállításon a legújabb mezőgazdasági eszközökkel és gépekkel ismerkedtek az érdeklődők. Több nagyteljesítményű traktor és sorközművelő berendezés már az expo ideje alatt gazdára talált. A kiállítók üzleti szempontból is sikeresnek minősítették a rendezvényt.
 
Az élelmiszervásárt az agrárium aktuális ügyeit taglaló előadások kísérték: Dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: minél előbb definiálni szükséges a „Magyar Termék” fogalmát. Ma a külföldi alapanyagból hazánkban feldolgozott, vagy akár csak átcsomagolt áru is magyar terméknek minősülhet. A kormány szándéka szerint a jövőben a legalább 95%-ban hazai alapanyagból készült áru viselheti csak a magyar termék feliratot.  
 
Jakab István a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke előadásában sürgette a földtulajdoni és a földhasználati jogok minél előbbi törvényi szabályozását, a magyar állam elővásárlási jogának beiktatását. Mint kifejtette, ez a versenyképesség alapja, egyben a nemzeti vagyon megtartásának feltétele is. Az expon kötetlen párbeszédre nyílt lehetőség a gazdák és az uniós pályázatokat közvetítő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Palkovics Péter és munkatársai között.  
Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeiről tartott előadást.
 
Az Agrár Expo fővédnökségét Font Sándor a parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke vállalta. Véleménye szerint fontos erősíteni azt a szemléletet, hogy a magyar termékek vásárlásával a hazai termelőket segítjük, akik hazai munkaerővel állítanak elő kiváló minőségű élelmiszertermékeket. Az így elköltött pénz országunkban marad, amiből további hasznunk lehet. 
A rendezvényre ellátogatott a svéd, a norvég, a holland és az osztrák nagykövet is.  Látogatásuk célja a Magyarországon előállított élelmiszertermékekkel való ismerkedés, a beszállítói üzleti lehetőségek feltérképezése volt.   
 
Az expo ideje alatt nagy forgalmat könyvelhettek el a város szállodái, vendéglátó helyei, a Kiskőrösre látogatók közül sokan felkeresték Petőfi Szülőházát, a Közúti múzeumot és a Szlovák Tájházat is. Óriási médiaérdeklődés kísérte a rendezvényt, két napon keresztül az expo vendége volt a Magyar Televízió stábja, a Duna Tv, a Hír Tv, az Echo Tv, a Kecskeméti Televízió, a TiszapART Tv, a Kossuth Rádió és a környező települések kábeltelevíziói.
 
Az Agrár Expo kiemelt partnerei:
Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kecskemét Város Önkormányzata, Baja Város Önkormányzata, Kalocsa Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Önkormányzata,
AMC, Univer Zrt, Pintér Művek, Paksi Atomerőmű Zrt, Rónasági Takarékszövetkezet, Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet