Hirdetés
márc.
31
Beinjekciózott sonkától óv a mezőgazdasági bizottság elnöke

 

Ha sikerül összehozni a termelőt és a vevőt, már nem olyan nagy a kézműves élelmiszerek és a nagyáruházi műanyag táplálékok ára közti különbség - mondta Font Sándor a 180 percben.

A minőségi magyar kézműves termékeket népszerűsítik Kiskőrösön a hétvégén a III. Duna–Tisza közi agrárexpón. Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a 180 percben elmondta, a március 31-én és április 1-jén tartandó rendezvényen több mint százötven kézműves termelő vesz majd részt.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a mostani expó azért is jelentős, mert mára szinte eltűntek az agrárkiállítások, nem csak a Duna–Tisza közéről, hanem sok más területről is. Tavaly a második kiskőrösi expóra 12-13 ezer látogató érkezett a két nap alatt, és nagy volt az üzletkötések száma is. A rendezvényekre meghívják a közétkeztetéshez szükséges alapanyagokat beszerző önkormányzati szakembereket is, hogy megtekinthessék a kínálatot. 

A minőségi felhozatal, illetve a kiállítási lehetőség mellett azért is népszerű az expó, mert fontos előadások is elhangzanak. Idén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitja meg a rendezvényt, a mezőgazdaság aktuális helyzetéről is beszél majd. A tárcavezető mellett Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke szintén tart tájékoztatást a gazdáknak. "Ő az aki a pénzről is tud szólni: hogyan állnak a különféle támogatások, mikor milyen támogatás nyílik meg, mikor kell bejelentkezni, milyen jogvesztő határidők vannak." Font Sándor szerint ezek mind olyan kérdések, amelyek "iszonyúan fontosak a gazdaembereknek". Idén a kiskőrösi vásárra ellátogat a kínai nagykövetség kereskedelmi főtanácsosa is, előadást tart meghívott vállalkozóknak az ázsiai ország piaci lehetőségeiről.

A kézműves termékek ára kapcsán Font Sándor azt mondta, ezek az élelmiszerek valóban többe kerülnek a multi cégek áruházláncaiban kapható "műanyagnál". Ha azonban –  például egy ilyen expóval – sikerül összehozni az előállítót és a vevőt, kiiktatva az árfelhajtó közvetítőket, akkor már nem olyan nagy a tömeg- és kézműves termékek ára közti különbség. Ráadásul a kézműves termékek valódi minőséget képviselnek. "A hús még húsból van, a sonka bizony hat hétig pácolódik, nem pedig két nap alatt lövik be mindenféle injekciós gyorspácoló anyagokkal" – érvelt Font Sándor.

A politikus a 180 percben nyilatkozott még az állami földek bérbeadása körüli vitákról is, azon vádak kapcsán, hogy gyakran nem a helyi gazdákkal kötik a szerződéseket, hanem előnybe hozott nagyvállalkozókkal. A kormánypárti képviselő szerint az eddig hasznosításra meghirdetett közel 30 ezer hektárból néhány száz vagy néhány tíz hektár vált ki vitát. "99 százalék még az ellenzék által is elismerten a helybeli gazdálkodókhoz került" – mondta Font Sándor. A mezőgazdasági bizottság elnöke a 180 percben hozzátette, csak azt tudja javasolni, hogy aki úgy érzi, sérelem érte, éljen a jogorvoslat eszközével.

www.hirado.hu