Hirdetés
ápr.
12
Virágvasárnapra virágfánk
Ha az idei Agrár Expo fellépőinek népszerűségét rangsorolnunk kellene, gondolkodás nélkül mindannyian Borbás Marcsi nevét kiáltanánk. Magyarország legnépszerűbb gasztronómiai műsorának műsorvezetőjének főző, azaz sütőshowja méltó zárása lett a hetedik expónak. A Gasztroangyal, aki mára mozgalmat teremtett azzal, hogy arra ösztönzi az embereket, értékeljék a valódit, a természeteset. Marcsi érkezésénél és fellépésnél jobban, csak a színpadon készült virágfánk receptjére voltak kíváncsiak, így most azt is közzétesszük, sütést és étvágyat kívánva mindenkinek!
A képre kattintva további fotók láthatóak Borbás Marcsi műsoráról.
 
Virágfánk
 
Hozzávalók:
  • 1 kg félfogós liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • 8 dl tejföl
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 sütőpor
  • 1 kk.
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2-3 ek. porcukor
  • 4 tojás sárgája
  • diónyi zsír
  • citromhéj vagy vaníliás cukor
  • tej
 
A sütéshez:
  • olaj
  • a mélyedés készítéséhez villára szúrt parafadugó
 
A tálaláshoz:
  • porcukor
  • lekvár
 
Elkészítés:
A kelt tészta készítéséhez lényeges, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek, langyosak legyenek. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt és elkezdjük dagasztani a tésztát. A tésztának keményebbnek kell lennie, mint a klasszikus fánktészta, ezért langyos tejet csak annyit adjunk hozzá, ha nem elegendő a tejföl, amennyiből egy állagú, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha már szép sima a felülete és elválik az edény falától, akkor letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni.
Miután a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából másfél centi vastagságúra nyújtjuk. Virágformájú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd kettesével „összeragasztjuk” őket.  A megmaradt tojásfehérjéből megkenjük az egyik darab közepét és erre helyezünk egy másik darabot úgy, hogy a szirmok ne egymásra essenek, hanem egymás közé.
Egy lábosba annyi olajat öntünk, hogy a fánkok ne süllyedjenek az edény aljára és melegre hevítjük. A virágfánkot nem sütjük forró olajban. Miután belehelyeztük a fánkot a lábosba, rögtön a villára szúrt dugóval egy kis mélyedést nyomunk a közepébe és szép zsemleszínűre sütjük. Miután kiszedtük, lecsepegtetjük róla az olajat és porcukorral valamint  lekvárral a közepében kínáljuk.