Hirdetés
szept.
09
Idén is jól sikerült a Szüreti Mulatság Kiskőrösön

Ebben az évben is még a pandémiás helyzet nyújtotta lehetőségeknek megfelelve, csökkentett költségvetéssel, és programsorozattal, de annál nagyobb lelkesedéssel rendezték meg szeptember 3-4-5-én a II. Szüreti Mulatságot Kiskőrösön.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés társult a kiskőrösiekhez a Bács-Kiskun Napok 2021. rendezvényével, amelyen a programok mellett szeretettel invitáltak mindenkit a Megye utcájába, hogy bemutassák a 11 járás különleges kézműves termékeit, látnivalóit.

A II. Szüreti Mulatság megnyitó ünnepségén Domonyi László polgármester, a rendezvény fővédnöke Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, valamint a meghívott vendégeket.

A megnyitó ünnepséghez kapcsolódva Rideg László megyei elnök, a Bács-Kiskun Megye Bora verseny győzteseinek járó elismerő okleveleket is átadta. Rozé bor kategóriában a kiskőrösi Vass Borászat - Cabernet Sauvignon rosé (2020) bora érdemelte ki ezt a címet.

Ugyancsak átadta az elnök a „Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021” oklevelet, melyet a kiskőrösi Mátyás Pálinkaház 2019-es szilva pálinkája kapott meg.

A kiskőrösi képviselő-testület minden évben megszavazza, ki érdemesül arra, hogy a szüreti rendezvényen átvegye a „Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért Díjat”. Ebben az évben ezt a rangos elismerést Kutyifa Pál szőlész-borásznak adta át Domonyi László polgármester.

 

A három nap alatt minden korosztály találhatott érdekes programot. A kicsiket játszóház, kézműves foglalkozások, gyermekkoncert várta, a nagyobbak képzőművészeti kiállításokat nézhettek meg, irodalmi-, népzenei-, könnyűzenei programokból válogathattak.

A megnyitó után a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend borlovag-avatási ceremóniája zajlott. A vendég borrendek képviselőivel kiegészült Nagytanács előtt Szlovák Pál borász és Endrődi Ferenc vállalkozó-borász felelt meg a próbatételeknek, s lett a kiskőrösi borrend tagja, illetve tiszteletbeli tagja. A borrendek a Szarvas Fogadóban az ilyenkor szokásos csoportkép elkészítése után – melyhez most Bánföldi Szilárd színművész is csatlakozott, aki az elkövetkezendő két évben fogja megszemélyesíteni Petőfi Sándort a költő születésének 200. évfordulójához kapcsolódó „Talpra magyar!” program keretében, - szakmai konferenciával folytatták találkozójukat.

A megyei rendezvények sorából kiemelkedett az ünnepi közgyűlés, ahol kitüntetéseket adtak át. Kiskőrösről Domonyi László, Kiskőrös polgármestere „Az Év Polgármestere Bács-Kiskun Megyében Díjat”, Suhajda János és felesége, Suhajda Jánosné a „Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért-díjat” vette át.

Az elismerésekhez gratulálunk!

Szombaton kinyitott a Főzőutca, ahol a „Kiskőrösi ízek” versenyre benevezett csapatok mérették meg bográcsremekeiket, de azok sem keseredtek el, akik nem lettek díjazottak, hiszen a közönségdíjat mindenki megkapta, ugyanis minden elfogyott. A Sztrapacska udvar faházánál vasárnap mindig hosszú sor állt, bizonyítva, hogy napjainkban is közkedvelt a szlovák ételspecialitás.

A főtéri nagyszínpadon egymást érték a kulturális programok a három nap alatt, a Borutcában pedig családias hangulatban nyílt lehetőség megkóstolni a kiskőrösi, valamint a környékbeli borászatok borait a faházaknál. Szórakoztatásukról a kisszínpadon több zenei stílust képviselő formációk gondoskodtak. A pénteki utcabál és a szombati, valamint vasárnapi koncertek késő éjszakába nyúlóan tartottak, a finom borkorcsolyák és a szomjoltó borok pedig mindenki tetszését elnyerték.